Wandelen met kinderen … het kan de hemel zijn, maar ook de hel … 

Hoe hou je het leuk, al dat stappen? 

Themaweg

Themawegen zijn meestal op maat gemaakt voor kinderen. Er valt naast het stappen altijd wat te doen of naar uit te kijken. Dat houdt het voor de kinderen leuk. 

Naar een doel toe wandelen

Een waterval. Een uitkijkpunt. Een toren. Een alm, hut of bezienswaardigheid. Duidelijk stellen dat je 'ergens naartoe' loopt doet een kind - soms - de vermoeidheid vergeten. 

Volg een rivier/riviertje

Meestal is het voor kinderen leuk om de loop van een riviertje te volgen. Langs het kletterende water lopen, erover (op stenen) of erdoor (blote voeten)  lopen,  … Gooi er een tak/stuk hout in, en kijk hoe dit 'vlot' z'n weg volgt over de stroming … laat de kinderen (of de ouders) hun fantasie gebruiken, en de wandeling wordt leuker !

'Wandernadel' oftwel wandelspeldjes

In Oostenrijk kan je in alle regio's of subregio's 'Wandernadel' of 'wandelspeldjes' (om op te spelden op een hoedje/petje)  verdienen. In het plaatselijke toerismeburo kan je een stempelboekje bekomen, waarin je dan de stempels zet die je in almen, hutten en bergtoppen terugvindt. Aan de hand van de hoeveelheid stempels die je hebt behaald krijg je dan een bepaald wandelspeldje (brons, zilver of goud). Zodoende wandel je niet alleen uit plezier, maar ook met een doel !

Rustpauzes/Speelpauzes

Hou er rekening mee dat kinderen meer stappen moeten zetten dan volwassenen. Wat voor de 'groten' normaal en makkelijk lijkt kan voor een kind zwaar tot heel zwaar zijn. Plan daarom je wandeling goed van vooraf, weet waar je naartoe gaat, en waar je kan rusten of iets drinken. Niets zo erg om middenin een wandeling een kind te hebben dat echt niet meer kan ...

Ken je kind

Als je kinderen niet gewend zijn om te stappen of te wandelen moet je niet onmiddellijk een wandeling van 15 km gaan doen in de Ardennen, of 10 km bergop in Oostenrijk. Je moet de wandelingen uitkiezen of aanpassen in functie van de mogelijkheden van je kind. Soms moet je ook je kinderen een beetje uitdagen als ze het te makkelijk opnemen. Anderzijds hebben wij ook al een mindere wandeldag ingelast omdat we de dag voordien veel en zwaar hadden gestapt. 

Voldoende eten/drinken onderweg

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet. Zeker als het echt warm is moet je voldoende drinken meehebben. Zorg ook voor 'snelle suikers' zoals bepaalde repen (Mars, energybar, …) of een banaan. Wat ons betreft, onze kleinste zoon Odin is iemand die eigenlijk voortdurend aan het eten is. Zo hebben we voor hem een buideltasje gekocht. Daarin zitten snoepjes en dergelijke. Zo kan hij tijdens het lopen alsmaar om snoep graaien (anders moeten we om de haverklap stoppen). 

Wandeluitrusting

Het moge duidelijk zijn dat je een wandeling door de bossen niet kan doen op teenslippers. Wandelschoenen, rugzakken, zonnebril, verrekijker, warmere kledij, regenvesten, …. Je kan er zo duur in gaan als je wil. Wij kopen bijna alles in de gekende winkel 'Decathlon', waar je voor normale prijzen goede wandelspullen kunt kopen. 

Hou ook rekening met een aantal andere zaken : een tekentang, een goede EHBO-kit (er valt altijd wel iemand), muggenzalf, zonnebrandcréme, …